Rada Konsumentów ostrzega o niebezpiecznym związku znajdującym się w ciastkach.

 

Rada Konsumentów (Forbrukerrådet) przebadała wiele rodzajów produktów pod kątem zawartości akrylamidu, związku powodującego zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Jest on dodawany między innymi do ciastek, kawy, chleba  i czipsów.

Stwierdzono, że wiele produktów takich jak np. ciastka  ma zbyt wysoką zawartość akrylamidu. Wiele z nich jest przeznaczona dla dzieci, jak np. ciastka Tom&Jerry, Mariekjeks, Bixit, Bokstavkjeks, Salinas.

W tych produktach stwierdzono zawartość akrylamidu powyżej 150 mikrogramów na kilogram. Podczas gdy normy UE przewidują maksymalną stawkę do 150 mikrogramów w przypadku produktów dla dzieci. Dla dorosłych granica ta wynosi maksymalnie 350 mikrogramów na 1 kilogram.

„Jest to poważne naruszenie norm, dzieci mają niższą wagę niż dorośli i dlatego dopuszczalny dla nich poziom akrylamidu jest dużo niższy. Mam nadzieję, że producenci przebadanych ciastek wezmą to pod uwagę”, powiedział Gunstein Instefjord, jeden z dyrektorów w  Radzie Konsumentów.

Jedynymi ciastkami jakie dostały pozytywna ocenę po kontroli są Minikex pełnoziarniste, których producentem jest Hipp.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here